Επίσκεψη στα ΤΕΓ Genk και Eisden

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Συντονίστριας κ. Φωτεινής Κολλάρα και της συνεργάτιδας του Γραφείου κ. Αθηνάς Κλάδη στα ΤΕΓ Genk και Eisden, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με θέματα που αφορούν το σχολείο.

Οι κ. Κολλάρα και Κλάδη συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς κ. Παρασκευοπούλου Δήμητρα, Κορολή Γλυκερία, Παπαδιαμάντη Μαριάνθη και Πούλου Δήμητρα, την εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων ΤΕΓ  Genk κ.  Άννα Λαμπρινοπούλου, την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΤΕΓ Eisden κ. Φανή Καπενεκάκη, εκπροσώπους των Ελληνικών Κοινοτήτων Genk και Eisden, καθώς και τους/τις μαθητές/τριες των σχολείων και τους γονείς τους.

Στο ΤΕΓ Genk  φοιτούν συνολικά 58  μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο ΤΕΓ Eisden φοιτούν 59 συνολικά μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η προσέλευση νέων μαθητών και στα δύο σχολεία παρουσιάζει αυξητική τάση καθώς η εγκατάσταση όλο και περισσότερων Ελλήνων στις περιοχές είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια. Ο γονείς που απαρτίζουν τους συλλόγους γονέων και των δύο σχολείων είναι νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά, καινοτόμες ιδέες και δράση. Οι αποσπασμένοι Έλληνες εκπαιδευτικοί πλαισιώνουν και υποστηρίζουν με ζήλο, και αποτελεσματικότητα την ελληνόγλωσση εκπαίδευση είτε κομίζοντας την μακρόχρονη εμπειρία τους στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, είτε την πολύτιμη εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή και υποστήριξη από τους ιερείς των ενοριών Genk και Eisden κ. Εμμανουήλ Κάζηλα και Αθανάσιο Καρατζογιάννη αντίστοιχα, στη διατήρηση των ελληνικών δεσμών και την διαιώνιση των ηθών και εθίμων της πατρίδας μας.

Το ΤΕΓ Genk στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του κτιρίου της ελληνικής κοινότητας Genk, όπου διατίθενται τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, προαύλιος χώρος και αίθουσα εκδηλώσεων. Τα μαθήματα γίνονται  κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο σε δύο κύκλους. Στο ΤΕΓ Eisden στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο υποστήριξης και πρόνοιας παιδιών, όπου παρέχονται τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας για τα μαθήματα του ελληνικού σχολείου κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο σε δύο κύκλους .

Με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώσαμε την άριστη συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί προϋπόθεση για την προαγωγή της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ανταλλάξαμε ιδέες για δράσεις, συνεργασίες και εκδηλώσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και θα κάνουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού ακόμα πιο ελκυστικά για τους μαθητές μας. Τέλος συζητήσαμε και την πιθανότητα μιας πιθανής διεύρυνσης των στόχων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης προς ενήλικες μαθητές και το ενδεχόμενο δημιουργίας τμημάτων ενηλίκων και σε αυτές τις πόλεις.