ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Φωτεινή Κολλάρα βρέθηκε για δεύτερη φορά στο Παρίσι από 25 έως 27 Μαρτίου 20222.

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου συναντήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO με την Πρέσβυ κα Μαρία Διαμαντοπούλου με την οποία συζήτησε θέματα που αφορούν πιθανή μελλοντική συνεργασία σε θέματα ελληνικής γλώσσας, πολιτισμού και πολιτισμικής κληρονομιάς με το Συντονιστικό Γραφείο Βρυξελλών.

Τις ημέρες της παραμονής της, επισκέφτηκε  τα ΤΕΓ της περιοχής και συναντήθηκε με τους/τις εκπαιδευτικούς , μαθητές/τριες, μέλη των συλλόγων γονέων, την Πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Παρισιού και περιχώρων κα Θεοδωρίδου Σέτα και τον Διευθυντή του Λυκείου στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενείται το ελληνικό σχολείο ΤΕΓ ARAGO. Στα ΤΕΓ Παρισιού και περιχώρων  φοιτούν συνολικά 675 μαθητές/τριες και διδάσκουν 12 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Την τρέχουσα σχολική χρονιά υπήρξε έλλειψη 2 εκπαιδευτικών, γεγονός που δυσκόλεψε αρκετά την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί του Παρισιού έμπειροι και καταρτισμένοι, πρόθυμοι και συνεπείς χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού από τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Η συμμετοχή των μαθητών/τριων των ελληνικών σχολείων στις εξετάσεις ελληνομάθειας είναι εντυπωσιακή τη φετινή σχολική χρονιά, αφού δήλωσαν συμμετοχή 132 άτομα.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου η κα Κολλάρα συμμετείχε στις λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 201ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Η δοξολογία τελέστηκε στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας κ.κ. Δημητρίου. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων στην Αψίδα του Θριάμβου από την Πρέσβυ στη Γαλλία κα Μπαλτά, παρόντων του Πρέσβυ της Κύπρου κ. Σιακαλή, του Μητροπολίτη Γαλλίας, των Προέδρων της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας, των Πρέσβεων στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της UNESCO και ΟΟΣΑ και πλήθος Ελλήνων. Το απόγευμα στην εορταστική εκδήλωση που οργανώθηκε από την ελληνική και κυπριακή κοινότητα, τους/τις εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες των ελληνικών σχολείων σε αίθουσα του Δημαρχείου του 5ου διαμερίσματος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στην ομιλία της τόνισε την καθοριστική συμβολή του ελληνισμού της διασποράς (εμπόρων, διανοουμένων και κλήρου) στην προετοιμασία, οργάνωση και έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, καθώς και τη σημασία της συνεργασίας τους με τους υπόδουλους Έλληνες.