Δελτίο τύπου για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα στο Παρίσι και το Συντονιστικό Γραφείο Βρυξελλών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο  Εορτασμός της Επετείου  των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που συνδιοργάνωσαν  η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων, η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών και συμμετείχαν μαθητές από τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας της Γαλλίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021. Η εκδήλωση έγινε διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά της πανδημίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, η Πρέσβυς της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Αγλαΐα Μπαλτά, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Γεώργιος Σιακαλλής, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας κ. Ευαγόρας Μαυρομμάτης, ο Πατήρ Παναγιώτης Ξενιτέλης, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βρυξελλών κ. Φωτεινή Κολλάρα.

Για την οργάνωση και το συντονισμό της εκδήλωσης συνεργάστηκαν ακούραστα και αποτελεσματικά η Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων κ.κ. Σέτα Θεοδωρίδου και Νίκη Παπαηλιάκη, με τις εκπαιδευτικούς του Συντονιστικού Γραφείου Βρυξελλών κ.κ. Ευαγγελία Βασιλειάδου και Ευαγγελία Δέδε. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τεχνική υποστήριξη από τις κ. Σύλβια Θεοδωρίδου-Αλεξοπούλου, Κλειώ Παρίση και τον κο. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν κοινό εορτασμό εκατοντάδες  μαθητές από όλα σχεδόν τα  Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας της Γαλλίας (δέκα σε αριθμό),  υπό την επιμέλεια 19 αποσπασμένων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες και δράσεις κάτω από την κοινή ελληνική τους καταγωγή και εκπαίδευση. Οι μαθητές μέσα από βιντεοσκοπήσεις αλλά και ζωντανές συνδέσεις απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν αποσπάσματα από κείμενα Γάλλων Φιλελλήνων στα Ελληνικά και τα Γαλλικά, χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και έδειξαν ζωγραφιές και χειροτεχνίες εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση.

200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 τα μηνύματα της εθνεγερσίας παραμένουν επίκαιρα, συγκινούν και εμπνέουν τον νεοέλληνα σε κάθε γωνιά της Γης και σε κάθε γενιά της ομογένειας.

200 χρόνια μετά, ο ελληνισμός απανταχού αποτελεί μια «Δεύτερη Ελλάδα» και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που διδάσκουν ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, ελληνική ιστορία και παράδοση είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές  αυτής της «Ελλάδας του Κόσμου».