ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟ-ΑΠΟΣΠΑΣΘΕΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ θα βρείτε χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τη μετακίνηση και εγκατάστασή σας στο εξωτερικό καθώς και για υπηρεσιακά ζητήματα. Όπως θα διαπιστώσετε, υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να μεριμνήσετε πριν την αναχώρησή σας από την Ελλάδα και άλλα που πρέπει να έχετε υπ’ όψη σας κατά την άφιξή σας στο εξωτερικό.

1. Ενέργειες στην Ελλάδα  πριν την αναχώρηση

Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης

ΕΝΤΥΠΟ S1/ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Πριν την αναχώρησή σας από την Ελλάδα χρειάζεται να ζητήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΦΚΑ) έκδοση του ευρωπαϊκού εντύπου ασφάλισης S1 και της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης – Ασθενείας (ΕΚΑΑ) προκειμένου να είναι δυνατή η εγγραφή σας στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Αν πάρετε μαζί το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να ζητήσετε από την Ασφαλιστική σας Εταιρεία την «Πράσινη Κάρτα», διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός, η οποία θα σας παρέχει ασφάλεια στο εξωτερικό μέχρι να βρείτε ασφαλιστική εταιρία εκεί. Σημειώστε ότι βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αυτοκίνητο που κυκλοφορεί σε ξένη χώρα πέραν του 6μήνου, απαιτείται να φέρει πινακίδες κυκλοφορίας της χώρας που κυκλοφορεί.

Αν έχετε τρίπτυχο δίπλωμα οδήγησης (το παλιό Ευρωπαϊκό πρότυπο), αυτό πρέπει να αντικατασταθεί από το καινούριο σε μορφή κάρτας από  το κατά τόπους παράρτημα του Υπ. Συγκοινωνιών της περιοχής σας.

2. Ενέργειες με την άφιξη στη χώρα απόσπασης

ΤΡΑΠΕΖΕΣ/ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στις περισσότερες χώρες απαιτείται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, για τη διεκπεραίωση πολλών βασικών ζητημάτων, όπως η ενοικίαση σπιτιού και η πληρωμή λογαριασμών με πάγια εντολή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι φτάνοντας στη χώρα απόσπασης θα χρειαστείτε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να καλύψετε τα πρώτα σας έξοδα, με δεδομένο ότι για την ενοικίαση σπιτιού υποχρεούστε να προκαταβάλλετε δύο ενοίκια, και ότι δεν θα λάβετε το επιμίσθιο εξωτερικού πριν από το Δεκέμβριο, οπότε και θα πληρωθείτε τα επιμίσθια Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Επίσης, το ποσό για τα εισιτήρια πρώτης σας μετάβασης στο Βέλγιο δεν θα σας προκαταβληθεί. Αποζημιώνονται δε μόνο εισιτήρια κατηγορίας Εconomy.  

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ

 Για κάθε ανήλικο τέκνο σας και κάτω από συγκεκριμένες οικονομικές προϋποθέσεις δικαιούστε για όσο διάστημα παραμείνετε στο Βέλγιο μηνιαίο επίδομα τέκνων από το Βελγικό κράτος. Για πληροφορίες και λεπτομέρειες ενημερωθείτε από το ακόλουθο link: https://famiris.brussels

ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Λόγω της μεγάλης ζήτησης συνιστάται η αναζήτηση κατοικίας να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Επίσης, θα προτείναμε για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων να ενημερωθείτε από το μεσιτικό γραφείο ή τον ιδιοκτήτη του σπιτιού για ζητήματα όπως: θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, πιθανή χρέωση της θέσης στάθμευσης, κόστος συντήρησης κήπου καθώς και για τον πραγματογνώμονα που είναι υποχρεωτικό να εξετάσει το σπίτι πριν το νοικιάσετε και για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η προσεκτική ανάγνωση των όρων κάθε συμβολαίου πριν την υπογραφή του. Καλό επίσης είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι τόσο τα ενοίκια όσο και γενικότερα το κόστος ζωής είναι ακριβότερα από την Ελλάδα.

Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά οι ιστοσελίδες μεγάλων μεσιτικών γραφείων:

Internet – Τηλέφωνο – Τηλεόραση

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες στο Βέλγιο, π.χ. www.proximus.be, www.orange.be, www.telenet.be, www.voo.be, www.scarlet.be, με διάφορα προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες σας.      

Εγγραφή στο Δήμο

Αφού εγκατασταθείτε, πρωταρχικό σας μέλημα θα πρέπει να είναι η εγγραφή όλων των μελών της οικογένειάς σας στο Δήμο στον οποίο ανήκετε. Για τα διαδικαστικά θα ενημερωθείτε από τα κατά τόπους Δημαρχεία.

3. Υπηρεσιακά ζητήματα

Οφείλετε να παρουσιαστείτε και να αναλάβετε υπηρεσία στο Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης Βρυξελλών μεταξύ 21 και 31 Αυγούστου 2021 και πάντως όχι αργότερα από την 1η Σεπτεμβρίου (σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη περικοπή του επιμισθίου σας).

Έγγραφα που προσκομίζονται στην υπηρεσία:

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης πρόσφατο (μέχρι εξαμήνου)
  • Βεβαίωση συνολικής υπηρεσίας
  • Βεβαίωση αδειών που έχετε λάβει κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος
  • Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας
  • Μεταπτυχιακοί ή/και Διδακτορικοί τίτλοι και οι βεβαιώσεις συνάφειας αυτών
  • Βεβαίωση σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από την τράπεζα όπου βεβαιώνεται το ΙΒΑΝ σας (είτε στο όνομά σας είτε ως πρώτου δικαιούχου)

4. Αστική Συγκοινωνία

ΜΜΜ Πληροφορίες για το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών και τις τιμές των εισιτηρίων θα βρείτε στο www.stib.be.

ΤΑΞΙ Όσον αφορά στη χρήση ταξί, μπορείτε να επιβιβαστείτε  μόνο από συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης ή να το καλέσετε τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος σε διάφορες εφαρμογές

5. Εκπαίδευση παιδιών/ Σχολεία

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την εκπαίδευση των παιδιών σας στο Βέλγιο.

Μπορείτε να τα γράψετε στο Κεστεκίδειο, το δημόσιο ελληνικό σχολείο που καλύπτει από Νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο και είναι πρωινό  και πενθήμερο και το οποίο ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών.

http://nipbrux.mysch.gr/  (Νηπιαγωγείο)

http://dim-bruxel.europe.sch.gr/ (Δημοτικό Σχολείο)

http://gym-bruxelles.europe.sch.gr/ (Γυμνάσιο-Λύκειο)

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ένα βελγικό πρωινό σχολείο (θα πρέπει να επικοινωνήσετε έγκαιρα μαζί τους για την εγγραφή και να προσέξετε αν η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Γαλλικά ή τα Φλαμανδικά) και παράλληλα, αν θέλετε, κάποιο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας απογευματινό/Σαββατιάτικο.

Τέλος, αν κάποιος από τους δύο γονείς εργάζεται σε όργανο της Ε.Ε, τα παιδιά δικαιούνται δωρεάν φοίτηση στα Ευρωπαϊκό Σχολείο: Βρυξελλών ΙΙΙ: Boulevard du Triomphe 135, www.eeb3.eu, στο οποίο υπάρχουν Ελληνικά τμήματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και διδάσκουν Έλληνες καθηγητές.

Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το σχολείο που θα επιλέξετε, φροντίστε να ενημερωθείτε εγκαίρως για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να προσκομίσετε (από την Ελλάδα) για την εγγραφή των παιδιών.

                       

6. Υγειονομική περίθαλψη

Στο Βέλγιο υπάρχουν Νοσοκομεία στα οποία μπορείτε να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη καθώς και  μεγάλος αριθμός  ιδιωτών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης υπάρχει πληθώρα Ελλήνων ιατρών, τα στοιχεία των οποίων μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://allilonnet.gr και https://greeksnmons.wordpress.com

Τα κυριότερα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

  • CHU Brugmann | 02 477 21 11 | Site Victor Horta (the main of three sites for Brugmann) Place Arthur Van Gehuchten 4, 1020 Brussels
  • CHU Saint-Pierre | 02 535 31 11 | Rue Haute 322, 1000 Brussels
  • Les Hôpitaux Iris Sud| There are four hospitals (see the website for details of all four), including Site Etterbeek-Ixelles | 02 641 41 11 | Rue Jean Paquot 63, 1050 Brussels
  • Chirec | A full list of Chirec’s medical centres can be found on their website, including:

            Parc Leopold Clinic | 02 434 51 11 | Rue Froissart 38, 1040 Etterbeek

            Edith Cavell Clinic | 02 434 41 11 | Rue Edith Cavell 32, 1180 Uccle

            St-Elisabeth | 02 614 20 00 | Avenue de Frélaan 206, 1180 Brussels

            St-Michel | 02 614 30 00 | Rue de Linthoutstraat 150, 1040 Brussels 

Για να πληρώσετε μόνο συμμετοχή και όχι ολόκληρο το κόστος των ιατρικών παροχών (επίσκεψη σε γιατρό, νοσηλεία, φάρμακα), είναι απαραίτητο να έχετε προηγουμένως ασφαλιστεί σε κάποια βελγική ασφαλιστική εταιρία/ενδιάμεσο φορέα (π.χ Partena, Socialiste, Symbio).

Η διαδικασία έχει ως εξής:

                    α. Συμπληρώνετε την αίτηση εγγραφής στην ασφαλιστική εταιρία για εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας. Αν ο/η σύζυγός σας είναι ασφαλισμένος/η σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο απαιτείται ξεχωριστή αίτηση έντυπο S1.

                        β. Απαραίτητο στοιχείο για την συμπλήρωση της αίτησης είναι η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού σε Βελγική Τράπεζα.

                        γ. Προσκομίζετε τα έντυπα S1 για όλα τα ασφαλιζόμενα μέλη. και

                        δ. Φωτοτυπία των Διαβατηρίων/ταυτοτήτων όλης της οικογένειας.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Τηλέφωνο ασθενοφόρων: 100

Κέντρο Δηλητηριάσεων: TEL 070 245 245

Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112

Ο αριθμός 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Μπορείτε να καλέσετε τον αριθμό 112 (κλήση ασθενοφόρου, πυροσβεστικής, αστυνομίας) από σταθερό, κινητό ή από τηλεφωνικό θάλαμο (χωρίς χρέωση).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

                       α.         Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο

                                    Διεύθυνση: Rue Des Petits Carmes 10, Bruxelles

                                    Tηλ: +3225455500-01

                                    φαξ: +3225455585

                                    e-mail: gremb.bru@mfa.gr

                        β.         Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών

                                    Διεύθυνση: Rue Des Petits Carmes 10, Bruxelles

                                    τηλ: +3225455519

                                    e-mail: edubru.mail@gmail.com

                        γ.         Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ

                                    Διεύθυνση: Rue Jacques de Lalaing 19-21, 1040 Bruxelles

                                    τηλ. +3225515611

                                    φαξ: +3225515651

                                    e-mail: mea.bruxelles@rp-grece.be

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ-ΕΞΑΡΧΙΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

                        Μητροπολίτης ο Σεβασμιότατος κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ

                        Διεύθυνση: Avenue Charbo 71, 1030 Bruxelles

                        τηλ.+3227365278

                        φαξ: +3227353264

                        e-mail: info@orthodoxia.be

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

                        Στην περιοχή των Βρυξελλών λειτουργούν αρκετοί ομογενειακοί σύλλογοι, ο κυριότερος των οποίων είναι η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών.

                        Διεύθυνση Rue de Suede 37, 1060 Bruxelles

                        Tel +3225383947 e-mail: ekb-chb@skynet.be

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Emergency Contact Numbers.

Police 101

Ambulance 100

Fire Brigade 100

Accident EU-wide Emergency Line, all services 112

Pharmacies on duty 0900 10 500 (www.pharmacie.be)

Doctors on duty 02 479 18 18

Bank card lost or stolen 070 344 344

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

                        www.brusselsinternational.be

                        www.brusselslife.be

                        www.agendabrussels.be,

                        www.quefaire.be,

                        www.atraxions.be,

                        www.bruxelles.irisnet.be

                        www.mosquitonet.be 

                        www.arsene50.be

                        www.orthodoxia.be

                        www.newsville.be

Επίσης η σελίδα Greeksinbrussels στο Facebook