Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης Θ. Διαλεκτόπουλου προς τους εκπαιδευτικούς του Γραφείου Εκπαίδευσης Βρυξελλών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται και να προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί.

Η κατάσταση μας καλεί να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη, τη γενναιότητα και το συλλογικό μας σθένος. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε στις χώρες όπου έχουμε αποσπαστεί από το Υπουργείο να βρούμε νέους τρόπους στο να διατηρήσουμε επαφές ο ένας με τον άλλο και να νιώσουμε λιγότερο μόνοι στη διάρκεια της κρίσης αυτής που μοιάζει πραγματικά τρομακτική.

Η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία και θα βγούμε αλώβητοι. Η επιστήμη δουλεύει σκληρά για να ανακαλύψει τη θεραπεία της νόσου. Εκείνη η στιγμή θα πρέπει να μας βρει υγιείς και ισχυρότερους για να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε.

Σε εποχές, όπως αυτή, θέλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία του έθνους μας έχει σφυρηλατηθεί από ανθρώπους και κοινότητες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εργαστούν ως ένας, επικεντρώνοντας τις κοινές μας προσπάθειες στον κοινό στόχο.  Μέσα στη δυσκολία των ημερών δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία του τόπου μας. Η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπό άλλες συνθήκες θα γιορταζόταν αυτές τις μέρες περίλαμπρα στέλνοντας μήνυμα ομοψυχίας, θάρρους και υψηλού φρονήματος. Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο σήμερα σε σχέση με την ασύμμετρη παγκόσμια αόρατη απειλή που δεχόμαστε.  

Εκτιμώ πραγματικά το σθένος και την επαγγελματική ευσυνειδησία που δείξατε, από τις πρώτες κιόλας μέρες που έκλεισαν τα σχολεία, οργανώνοντας για τους μαθητές μας μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δυστυχώς η σύνδεση με την “Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη” του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου του Υπουργείου που θα μας επέτρεπε την πρόσβαση σε διαδικτυακή πλατφόρμα για “σύγχρονη”, δηλαδή, απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος (τηλεκπαίδευση), δεν είναι εφικτή.

Με τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας πετύχαμε μέσω skype “σύγχρονη” εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Βρυξελλών και για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου στα “μαθήματα προσανατολισμών”. 

Περιοριζόμαστε, εκ των πραγμάτων, στην “ασύγχρονη” διδασκαλία όπου οι μαθητές συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς – σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τους εκπαιδευτικούς – έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το υπουργείο).

Η ασύγχρονη εκπαίδευση απευθύνεται στους μαθητές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης. Για την υλοποίησή της προτείνεται η αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, δικτύων και εφαρμογών που έχει αναπτύξει το υπουργείο Παιδείας όπως για παράδειγμα το e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me. Ωστόσο, μέθοδοι και εργαλεία που τυχόν έχουν ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς για την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (π.χ. google classroom, Moodle, E-mail κλπ) είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα.

-Για το αμιγές Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών προτείνεται οι εκπαιδευτικοί να συνδέονται στην πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ανεβάζουν το υλικό τους κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας από 09:00 έως και 15:00.

-Για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) προτείνεται οι εκπαιδευτικοί να αλληλεπιδρούν στην πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της επιλογής τους ανεβάζοντας το υλικό τους κατά τις ώρες που συνήθιζαν να λειτουργούν τα ΤΕΓ.

-Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΓ προτείνεται να αξιοποιήσουν το ψηφιακό μέσο της επιλογής τους προκειμένου να επιλύουν τις απορίες και ερωτήσεις των μαθητών τους. 

-Σε κάθε περίπτωση τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, εφόσον επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και να αξιοποιούν την πλατφόρμα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, και πέραν των προτεινόμενων ωρών αλληλεπίδρασης.

Ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κάθε άλλου πρόσφορου μέσου:

-για τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

-για την πλατφόρμα που αξιοποιεί ο κάθε εκπαιδευτικός στην δημιουργία του ψηφιακού τμήματος.

Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω πως οι συνεργάτες μου και εγώ στο Γραφείο Εκπαίδευσης θα είμαστε κοντά σας σε κάθε δυσκολία.

Με την ευκαιρία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ας ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας τη χάρη και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. 

Θαρσείτε συνάδελφοί μου

Με εκτίμηση

Θανάσης Διαλεκτόπουλος

Συντονιστής Α΄/θμιας & Β΄/θμιας 

Εκπαίδευσης Ελλ. Πρεσβείας Βρυξελλών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *