Θεατρική παράσταση του Γυμνασίου και Λυκείου Thiers Μασσαλίας. «  Δύο ελληνικοί Μύθοι … από άλλη άποψη : από την Κεκροπία στην Αθήνα και από την Πύρρα στον Αχιλλέα » 

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 οι μαθητές των τάξεων των νέων ελληνικών του Γυμνασίου και Λυκείου Thiers Μασσαλίας, παρουσίασαν μία μικρή θεατρική παράσταση για το τέλος της σχολικής χρονιάς με τίτλο : «  Δύο ελληνικοί Μύθοι … από άλλη άποψη : από την Κεκροπία στην Αθήνα και από την Πύρρα στον Αχιλλέα » 

Η θεατρική παράσταση αποτελούνταν από δύο εικοσάλεπτα σκετς εμπνευσμένα από την ελληνική Μυθολογία : το πρώτο είχε σα θέμα το γνωστό μύθο της αντιδικίας της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την ονομασία και την προστασία της Αθήνας, ενώ το δεύτερο αφηγούνταν το επεισόδιο της αποκάλυψης του Αχιλλέα από τον Οδυσσέα στην αυλή του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη, όπου ο ήρωας σύμφωνα με το μύθο κρυβόταν μεταμφιεσμένος σε κορίτσι.

Οι διάλογοι καθώς και οι εισαγωγές που προηγήθηκαν των θεατρικών είχαν γραφτεί από την υπεύθυνη καθηγήτρια, Μουσικούδη Ιωάννα, η οποία είχε επίσης την επιμέλεια των κουστουμιών και της μουσικής επένδυσης. Κατά τη διάρκεια της παράστασης τόσο τα κείμενα της εισαγωγής, όσο και οι διάλογοι παρουσιάζονται σε οθόνη μεταφρασμένοι στα γαλλικά, δίνοντας τη δυνατότητα στο γαλλόφωνο κοινό να κατανοεί ακριβώς τα όσα διαδραματίζονταν επί σκηνής. Στην παράσταση ήταν παρούσα αντιπροσωπεία της διοίκησης του Λυκείου, πλήθος μαθητών και γονέων καθώς και αντιπρόσωποι της ελληνικής παροικίας της Μασσαλίας.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι μαθητές που παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση σε άπταιστα νέα ελληνικά είναι όλοι Γάλλοι. Η αποστήθιση θεατρικών ρόλων στα νέα ελληνικά συμβάλλει τόσο στη γνωριμία με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, όσο και στην καλύτερη εκμάθηση της προφοράς και καθημερινών εκφράσεων. Το θέατρο εξάλλου είναι ένα εξαιρετικό μέσο ανάπτυξης γνωριμίας και καλών σχέσεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικό και μαθητές πέραν της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην τάξη.

Μετά από ένα διάλειμμα δύο χρόνων εξαιτίας της πανδημίας, οι μαθητές των νέων ελληνικών του Γυμνασίου και του Λυκείου Thiers συνεχίζουν για δέκατη χρονιά την παράδοση οργάνωσης θεατρικών παραστάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Να σημειωθεί ότι τα νέα ελληνικά διδάσκονται από το 2002 στο Λύκειο Thiers που είναι ένα από τα αρχαιότερα και καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γαλλία και του οποίου ο σύνδεσμος με τη διδασκαλία της νέας ελληνικής είναι σημαντικός. Εδώ φοίτησαν οι απόγονοι της μεγάλης και ακμαίας εμπορικής αποικίας των Ελλήνων του 19ου αιώνα, καθώς και πολλοί από τους παππούδες των σύγχρονων Ελλήνων της Μασσαλίας. Ευελπιστούμε ότι οι Γάλλοι μαθητές που επιλέγουν το μάθημα σήμερα θα αποτελέσουν το νέο κύμα των Φιλελλήνων της Μασσαλίας.