Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Βέλγιο.

Το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διοργανώνει διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό με  θέμα:

«Η καλλιέργεια του προφορικού λόγου και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων στην τάξη ως εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 .Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και δωρεάν. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ολιστική προσέγγιση της γλώσσας μέσα από βιωματικές ομαδικές και ατομικές δράσεις. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, αντιμετωπίζει την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και τα ρητορικά αγωνίσματα ως μέρος ενός ευρύτερου και εμπλουτισμένου προγράμματος ρητορικής παιδείας, το οποίο διαχέεται σε όλα τα μαθήματα και αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, να αποτελέσει εργαλείο κατανόησης εννοιών σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα  καθώς και να καλλιεργήσει δεξιότητες δημοκρατικής κουλτούρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

09:00-10:00

  • Αναπτύσσοντας την αίσθηση του «ανήκειν»: παιχνίδια γνωριμίας και ομαδικότητας
  • Ρητορική και δεξιότητες ζωής στην τάξη και στον όμιλο
  • Η καλλιέργεια της προφορικότητας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στην εκπαίδευση ενηλίκων

10:15-11.30:

  • Ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες δημιουργικής σκέψης και φαντασίας
  • Τα 6 Σκεπτόμενα καπέλα του Ed. de Bono και άλλες τεχνικές παραγωγής ιδεών και ενδυνάμωσης των μαθητών

11:45-13:30: Όμιλοι Ρητορικής Τέχνης και Αγωγή Προφορικού Λόγου: οργάνωση και περιεχόμενο συναντήσεων:

  • Ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες προφορικού λόγου
  • Γνωριμία με τα ρητορικά αγωνίσματα: Εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος, διττοί λόγοι / debate, Ομαδική Συζήτηση, Αγώνας Αυτοσχεδιασμού

Εμψυχώτριες του εργαστηρίου είναι οι :

Δήμητρα Καραγιάννη , φιλόλογος-θεολόγος -εκπαιδευτικός (ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Τ.Ε.Γ. Λυών « Η Μιλιά»), Μ.Δ.Ε. Μεσαιωνικής Ιστορίας , εκπαιδεύτρια ρητορικής, μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, μέλος ομάδας Teachers4Europe και του προγράμματος Erasmus +KA3  «Setting an Agora for Democratic Culture».

Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), υπ. Δρ, διδάσκουσα Μεταπτυχιακού «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» – ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, ιδρυτικό μέλος ομάδας «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση» – Eudec Greece