Ημέρα ελληνικής γλώσσας για φλαμανδόφωνους μαθητές δευτεροβάθμιας στη Γάνδη

3/5/2023

Στις 3 Μαϊου 2023 διοργανώθηκε στη Γάνδη ημερίδα αφιερωμένη στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας – Griekse Dag voor leerlingen (Ημέρα της ελληνικής γλώσσας για μαθητές). Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Παιδαγωγικής Καθοδήγησης του δικτύου των καθολικών σχολείων της Φλάνδρας (Katholiek onderwijs Vlaanderen) σε στενή συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Γάνδης και του Leuven και έχει στόxo την υποστήριξη του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών στη φλαμανδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι μαθητές των αρχαίων ελληνικών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σχολεία, παρακολούθησαν διαλέξεις και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες σχετικά με την ελληνική γλώσσα και τον αρχαίο πολιτισμό.

Οι μαθητές πήραν μέρος σε εργαστήρια δραστηριοτήτων πέτρινων επιγραφών, γνωριμίας με τα Ολυμπιακά αθλήματα, διδασκαλίας της ελληνικής μέσω βιντεοπαιχνιδιών όπως αποστολές στο minecraft, διαδραστικών διδακτικών σεναρίων εκμάθησης της νέας ελληνικής, φιλοσοφικές συζητήσεις και άλλα.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο καθώς και αυτή του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Βρυξελλών στις εκδηλώσεις.

Ομάδες μαθητών διαγωνίστηκαν στις γνώσεις τους και βραβεύτηκαν από τον Πρέσβυ της Ελλάδος στο Βέλγιο με ένα ελληνικό βιβλίο.

Η ομιλία του Πρέσβυ της Ελλάδος στο Βέλγιο κατά τη λήξη της ημερίδας.

Η εφημερίδα De Morgen αφιέρωσε ένα άρθρο στην εκδήλωση

https://www.demorgen.be/nieuws/kan-de-dode-taal-weer-nieuw-leven-in-geblazen-worden~b18619cb/?fbclid=IwAR0kNioYYOaV-C-jxGLiff9hoPP-4C5Q9F5gdD9L5gQImIo7sHt2kt7hYb8&referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F

Ο καθηγητής Christian Laes έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο η οποία βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: Het kwartier (podcast) | VRT NWS: nieuws