Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάζεται ετησίως στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας.

Η Ελληνική ομιλείται ως μητρική γλώσσα, από 13,5 εκατομμύρια στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Τουρκία και την ελληνική διασπορά. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική ως ξένη γλώσσα κυμαίνεται στα 3 με 5 εκατομμύρια άτομα.

Τιμώντας την ελληνική γλώσσα, τιμούμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς που δημιούργησε.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας οι σχολικές μονάδες και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) στις 9 χώρες διοικητικής αρμοδιότητας του Συντονιστικού Γραφείου Βρυξελλών θα εμπλακούν σε εκπαιδευτικές δράσεις ανάδειξης της διαχρονικότητας, της άμεσης σύνδεσής της Νέας με την Αρχαία Ελληνική και τα γλωσσικά δάνειά προς τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

Στο Ελληνικό Δημοτικό Βρυξελλών θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια δραστηριοτήτων με θέμα «Αγαπώ τα αρχαία ελληνικά». Μαθητές και μαθήτριες, μέσα από  μύθους και τους άθλους του Ηρακλή,  θα έρθουν σε επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα. Στόχος του εργαστηρίου η βιωματική ανακάλυψη του πλούτου της γλώσσας και η βαθύτερη κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου μέσω της ετυμολογίας.

Στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βρυξελλών θα οργανωθούν Αγώνες Ρητορικής ,Ορθογραφίας και Ετυμολογίας. Μαθητές και μαθήτριες  όλων των τάξεων θα εμπλακούν στις δραστηριότητες με παιγνιώδη και διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Οι μαθητές και μαθήτριες των Τ.Ε.Γ. θα δημιουργήσουν αφίσες, στις οποίες  θα οπτικοποιείται ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική γλώσσα έχει επηρεάσει τις γλώσσες των χωρών υποδοχής.