“Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Βέλγιο” Παρουσίαση στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών

Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Η Ελληνική Εκπαίδευση στο Βέλγιο» και ομιλήτρια τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Φωτεινή Κολλάρα Foteini Kollara πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών.

Στην εκδήλωση, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών Φίλιππου Κοτσαρίδη, εκπαιδευτικών και οργανώσεων Γονέων των Ελληνικών Σχολείων και Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Βασίλης Ζαρμπάλης αναφέρθηκε στη σημασία της αποκατάστασης του Κεστεκίδειου κτιρίου για τους Έλληνες του Βελγίου.

Η κα Συντονίστρια παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό και τις ώρες διδασκαλίας που παρέχονται από τους/τις αποσπασμένους/ες Έλληνες και Ελληνίδες εκπαιδευτικούς στις 20 δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Βέλγιο οι οποίες υποστηρίζονται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Ειδική αναφορά έγινε στη συμμετοχή του Ελληνικού Υπουργείου μέσω του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης (Σ.Γ.Ε.) Βρυξελλών, στο σημαντικό διαπολιτισμικό πρόγραμμα “Overture aux Langues et aux Cultures” O.L.C. του Υπουργείου της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου.

Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στις δράσεις του Σ.Γ.Ε. για την προώθηση και ανάπτυξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης: επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σεμινάρια γονέων, οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, εκδηλώσεων, συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διεθνείς διαγωνισμούς, ανάπτυξη σχέσεων με βελγικά Πανεπιστήμια, προώθηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ στο σχολικό και πανεπιστημιακό επίπεδο.

Οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών όσο και από τη συνολική δράση του Σ.Γ.Ε. Βρυξελλών ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έγιναν για τα εκπαιδευτικά θέματα από εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των συλλόγων γονέων